Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Halvering av antalet adoptioner

1 av 2
Adoptionerna minskar i Halland. Foto: Henrik Martinell/SR Halland.
2 av 2
Inger Brosved

Antalet adoptioner av barn upp till tio års ålder från länder utanför Norden har halverats i Halland de senaste fem åren.

Antalet adoptioner minskar i Halland och det är den jämförelsevis största minskningen av alla län i Sverige visar statistik från Myndigheten för internationella adoptionsfrågor. Minskningen beror bland annat på att adoptionskraven har blivit hårdare.

– De par i Halland som har för avsikt att adoptera möter ju en mycket längre väntetid, säger Inger Brosved, ordförande i Adoptionscentrum Halland.

Hur känner de sig?

– De mår inte bra. Vänta är aldrig roligt. Det är jobbigt och dessutom är ju utgången oviss för många par, säger Inger Brosved.

Under de senaste fem åren så har antalet adoptioner av utomnordiska barn till Sverige minskat med drygt trettio procent.

Och av alla län i landet, så är minskningen jämförelsevis störst i Halland, där antalet adoptioner halverats från 40 adoptioner år 2004 ner till 20 adoptioner 2008.

Till minskningen finns flera förklaringar, bland annat har stora ursprungsländer som till exempel Vietnam har försvunnit, medan det största ursprungslandet Kina kraftigt har skärpt kraven på adoptivföräldrarnas ålder, religion, kroppsvikt och årsinkomst. Även konkurrensen från andra mottagarländer ökat.

– Det beror väldigt mycket på situationen i utlandet där antalet adoptioner i och för sig inte minskar totalt men där det är färre barn som behöver familj samtidigt som det är många fler familjer som vill adoptera. Det är ju USA som ökat antalet adoptioner kraftigt de senste 20 åren. Och sen har det tillkommit stora nya länder som Spanien och Tyskland som tidigare inte alls var aktiva på samma sätt när det gäller adoptioner, säger Inga Näslund, adoptionssekreterare på Adoptionscentrum.

Allt färre adoptioner i Halland

Antal anlända utomnordiska adoptivbarn i åldern 0-10 år i Halland / hela Sverige:

2004 40 / 1109

2005 36 / 1083

2006 24 / 879

2007 21 / 800

2008 20 / 793

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".