Allt fler blir anmälda för att missköta sina djur.

Inte råd att ta hand om sina djur

Länets djurskyddshandläggare har märkt en ökning av djurägare som inte har råd att ta hand om sina djur. Allt fler blir anmälda för att missköta sina djur och den typen av ärenden gör att andra, mer rutinmässiga djurskyddsärenden får stå tillbaka.

Det är andelen fall där djurägaren inte har råd att sköta sina djur som har blivit allt för stor den senaste tiden, säger Madeleine Beckman som är biträdande länsveterinär. 

– Den här biten har tagit alldeles för stor del av de resurser vi har, vi har ännu inte haft möjlighet att göra den vanliga tillsynen, de rutinmässiga djurskyddsärendena, säger Madeleine Beckman. 

– Djurägarna säger att de inte har råd, men det funkar inte, man kan inte skjuta upp ett vårdbehov. Det kan handla om djur som är sjuka, i behov av vård eller rent av avlidning, det kan man inte skjuta upp, säger Madeleine Beckman. 

Eftersom länsstyrelsen tog över djurskyddsfrågorna från kommunerna vid årsskiftet är det svårt att jämföra med hur det har sett ut tidigare år, men Anna Söder som tidigare var djurskyddsinspektör i Halmstads kommun och som nu har följt med över till länsstyrelsen tycker sig ha märkt en ökning av de fall där djurägarna inte har råd att sköta sina djur. 

Hon och de andra djurskyddshandläggarna menar också att det är tuffa besök att göra när de beslutar sig för att omhänderta djur. En typ av jobb som skiljer sig stort från de rutinmässiga besök hos mer storskaliga djurägare, som de är vana vid.

– Man går in hos folk och vi vet om att det kan vara kränkande men det är mitt uppdrag. Det kan vara jobbigt eftersom djuren betyder så oerhört mycket för de här familjerna och det känns såklart när vi bestämmer oss för att omhänderta djuren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".