Kungsbacka

100 personer kan förlora jobbet

Över 100 personer riskerar att bli av med jobbet när skolan och barnomsorgen i Kungsbacka tvingas spara nästa år. Det ska inte längre finnas några dagbarnvårdare, alltså dagmammor, det ska bli större barngrupper på förskolorna och grundskolorna får mindre pengar till läromedel och lärare.

– Det är familjedaghemmen och förskolorna som får ta den största smällen, säger Larry Söder, kristdemokratisk ordförande i Nämnden för förskola och grundskola i Kungsbacka.

Varför har ni valt att göra så?

– Det finns flera orsaker. Familjedaghemmen har idag en situation där de har ett vikande underlag samtidigt som antalet familjedaghem minskar. Dessutom har vi ett avtal som innebär att man inte bara får välja ett utan man får välja att vara hos två eller ibland tre.

– Vi tror inte att man i längden kan ha det så utan vi måste hitta ett system som är mycket bättre för att föräldrarna ska välja det. När det gäller förskolan så är det någon del som måste drabbas och tyvärr så är det förskolan i detta läget, säger Larry Söder.

För att klara nästa års sparbeting så måste skola och förskola i Kungsbacka skära bort 50 miljoner kronor.

Förslaget är nu att lägga ner familjedaghemmen, alltså dagmammorna, och i stället plocka in barnen på förskolorna, det betyder fler barn på varje avdelning.

En annan stor bit tas hem genom att skära i anslagen till grundskolorna, både på läromedel och på elevpengen som till stor del används till personal.

– Jag är orolig för hur våra förskollärare ska klara det med fler barn i grupperna när man nu säger upp familjedaghemmen. Och jag är orolig för hur skolans lärare i övrigt ska klara detta med tanke på att det blilr fler barn i grupperna. Barnen ska inte betala den här krisen, säger Stig-Ove Eriksson från Lärarförbundet.

Han får medhåll från Larry Söder.

– Kvaliteten minskar i våra skolor. Man får hantera fler elever på mindre antal personal. Och det är klart att på det sättet blir det en kvalitetsminskning. Men 50 miljoner kan man inte ta utan att det drabbar personal, säger Larry Söder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".