Halmstad

Hedersförtryck skapar kriminella

Det är vanligt att ungdomar som kommer från familjer med så kallat hedersrelaterat förtryck dras till kriminella ungdomsgäng. För att motverka detta startar nu ett nätverk i Halmstad, där polis, skola och socialtjänst ska bli bättre på att fånga upp unga som lever i utanförskap.

– Jag menar att det här problemet är mycket mycket större än någon av oss riktigt har förstått hittills. Det är jätteviktigt att vi börjar jobba med frågan och att vi vågar prata med ungdomarna om deras situation, säger Eva Ohlsson, en av projektledarna som har jobbat mot hedersförtryck i tio år.

Det behövs mer kunskap och skola, polis, vård och socialtjänst behöver bli bättre på att samarbeta kring de här ungdomarna. Dels handlar det det om att bryta utanförskapet som gör att subkulturer och kriminella gäng lätt uppstår. Och dels handlar det om att hjälpa dom unga som råkar illa ut när de försöker leva i två världar.

Via kvinnojourer, polisen, elevhälsor eller hörsägen hittar ungdomar till Eva Ohlsson och trots att hon bara träffar toppen av ett isberg är det förhållandevis många i länet.

– Förra året hade jag kontakt med 38 ungdomar som antingen var utsatta för hedersrelatert våld eller förtryck. Hade starka begränsningar i sitt livsrum, riskerade att bli bortgifta eller hade blivit bortgifta, säger Eva Ohlsson.

Den som själv vill välja sin partner kan råka ut för hot och våld och om det är riktigt illa kan det sluta med mord eller att någon pressas så hårt att den tar sitt liv. Flera gånger har Eva Ohlsson mött unga som uppmanats till självmord.

– Eftersom ungdomarna oftast ingår i väldigt starkt kollektivistiska strukturer där familjernas sammanhållning är viktigare än de enskilda individerna i familjen så är ungdomarna så påverkade av uppmaningarna om självmord att risken är stor att de gör det, säger Eva Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".