Alexander Thornberg är ny rektor för laboraskolan och ska nu städa upp i de konflikter som varit. Foto: Åsa Karlsson/SR Halland
Hylte

Laboraskolan inför ny granskning

I veckan ska Laboraskolan i Hylte kommun granskas av skolinspektionen för att se att de ändrat på de brister som man haft synpunkter på. Skolan har i flera omgångar varit i blåsväder efter Skolinspektionens granskningar.

Ägarna till skolan och samtliga elever tillhör den frireligiösa fallangen Plymouthbröderna, och bland annat har Skolinspektionen ifrågasatt om det religiösa trycket har varit så hårt att det påverkat om eleverna får den kunskap de har rätt till enligt skollagen.

Förra veckan tillträdde Alexander Thornberg som ny rektor för skolan och han ska städa upp i de konflikter som varit.

– Bara för att ägarna har en religiös tro så tror människor att skolan präglas av detta , men det gör den inte. Det är en vanlig öppen friskola som drivs utifrån de nationella styrdokumenten, säger Alexander Thornberg.

Det var i samband med att Laboraskolan startade sin verksamhet i början på 2007 som Skolinspektionen gjorde sin första granskning av skolan. Man hittade då två brister i hur skolan följer skollagen. Det gällde bland annat att föräldrarna lade sig i elevernas undervisningsmaterial, till exempel att de inte skulle få läsa litteratur som innehöll sex. Det här strider mot skollagens krav på öppenhet och allsidighet. De här problemen har man nu tagit itu med enligt rektor Alexander Thornberg.

– Vi har alla ämnen som man ska ha enligt den internationella timplanen och vi följer kursplanerna.

Finns sex och samlevnad med?

– Ja, självklart. Alla friskolor tror jag har ett ganska starkt föräldraengagemang och då tror jag att det är viktigt att man upprättar strukturer för hur kommunikationen förs mellan exempelvis mellan föräldrar och lärare, och föräldrar och rektor, säger Alexander Thornberg.

Det förre rektorn Kjell Blomster sade upp sig bland annat för att han tyckte att skolan borde verka för att få in elever som inte var Plymouthbröder, för att skolan inte skulle bli för sluten. Men trots att varken Alexander Thornberg eller någon annan anställd på skolan tillhör Plymouthbröderna, har han ingen ambition om att elever med annan eller helt utan religiös bakgrund, ska börja på skolan.

– Jag tänker inte så mycket på det. Ambitionen från början har varit att skapa en miljö och en skola som fungerar bra eftersom att man haft synpunkter för hur den kommunala verksamheten har fungerat. Och det är den enda målsättningen som ägarna har med skolan, säger Alexander Thornberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".