Kungsbacka

Föräldrar vill spara på förskolan

Kommunen sparar mer pengar om man flyttar barn från förskolor till dagmammor, i stället för att ta bort dagmammorna. Det är kärnan i det förslag som föräldrar i går kväll presenterade för Nämnden för förskola och grundskola i Kungsbacka.

Om man ökar beläggningsgrader från dagens cirka tre och ett halvt barn per dagmamma till fyra och ett halvt barn blir kostnaden per barn ungefär 103 000 kronor - det vill säga 20 000 kronor billigare än kostanden för ett barn på förskola.

Så ser kalkylen ut i föräldrargruppens motförslag. Och detta uppnår man om drygt 50 barn placeras om från förskola till dagmamma, i stället för att 180 barn måste få plats i en förskola om alla dagmammor tas bort.

– Personal kommer att sägas upp enligt vårt förslag också. Frågan är var barnen ska vara på sikt, säger Madeleine Wahlberg i föräldrargruppen.

Ni flyttar varslen från dagmammorna till förskolan?

– Det man kan säga är att Las gäller inom kommunen så egentligen kommer dagmammorna flyttas till förskolan enligt kommunens förslag och samma personal sägs ändå upp, säger Madeleine Wahlberg.

De politiker som var med på mötet igår kväll sa sig uppskatta en hel del av föräldrargruppens resonemang.

Men frågan är om inte ett annat kort nu kan bli avgörande: De nya miljarder som regeringen i går skickade till kommunerna. Kungsbacka kommun får 55 miljoner - hur många av dessa används för att minska sparkravet på förskolan?

– Möjligtvis fram till onsdag kanske vi får något hum om hur kommunen kommer att använda de pengarna. Det är väl inte otrligt att något kommer till förskola och grundskola, säger nämndens kristdemokratiske ordförande Larry Söder.

Mer uppfordrande i sin uppfattning är socialdemokraten Maj-Britt Rane-Andersson i nämnden för förskola och grundskola i Kungsbacka.

– Jag förutsätter att budgetberedningen ger åtminstone 75 procent till förskola och grundskola, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".