Laholm

Kritisk till fler friskolor

En majoritet i kommunstyrelsen i Laholm säger nej till cirka 760 nya friskoleplatser i omkringliggande kommuner. Halmstad, Båstad och Markaryd. Kommunen får yttra sig till Skolinspektionen inför deras beslut om att ge tillstånd eller inte.

Kommunens utbildningschef och majoriteten av skolpolitikerna har redan sagt att de tycker att de 17 nya gymnasieprogrammen skulle slå allt för hårt mot Osbecksgymnasiet, den redan hårt ansatta kommunala gymnasieskolan i Laholm.

– Ansökningarna blir fler och fler. Snart har man nått en gräns för hur många friskolor man kan etablera, säger Margareta Jonsson, folkpartistisk skolpolitiker i Laholms kommun.

Ja även om folkpartiet normalt sett är ett mycket friskolevänligt parti så gör Margareta Jonsson i den här frågan gemensam sak med sina centerpartistiska nämndkollegor å säger nej till samtliga friskoleansökning i de angränsande kommunerna, Halmstad, Båstad och Markaryd.

Kommunens egen skola, Osbecksgymnasiet har länge kämpat med ett svagt intresse från kommunens egna ungdomar. De söker sig istället utanför kommunens gränser och med fler gymnasieprogram i närheten så tror man att det blir än tuffare för Osbecksgymnasiet. Till det kommer ett minskat antal gymnasieelever framöver.

– Under de närmaste åren sjunker det i Laholms kommun med 25 procent och det får ju väldiga konsekvenser. Både ekonomiska och rent pedagogiska konsekvenser för Osbecksgymnasiet.
Då kan man ju inte hålla bra kvalité på undervisning och vi kanske får lägga ner vissa program, vi kanske helt enkelt inte har råd att ha någon gymnasieskola över huvudtaget, säger Margareta Jonsson, folkpartistisk skolpolitiker i Laholms kommun.

De tre moderaterna i barn- och utbildningsnämnden säger ja till friskoleansökningarna. Det gör också de tre moderaterna i kommunstyrelsen. 

De tre moderaterna i kommunstyrelsen säger ja till friskoleansökningarna. Kommunrådet Per Asklund säger att de inte kan skydda Osbecksgymnasiet genom att säga nej till friskolor. Den måste va tillräckligt bra för att klara sig i konkurrensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".