Halland

Läkare sågar vårdvalsmodellen

Nu kommer massiv kritik när det gäller den halländska modellen för vårdval. Läkaren och vårdentreprenören Lars Brune, som driver vårdcentraler i bland annat Kullavik, tycker att det halländska systemet missgynnar ambitiösa läkare och att systemet innebär att vårdcentralerna får för mycket betalt för friska patienter och för lite för sjuka.

I Halland får vårdcentralerna samma betalning oavsett om patienten är frisk eller sjuk, och Lars Brune menar att det innebär att man får för mycket betalt för friska patienter och för lite för sjuka. Brune tycker att modellen som drar igång i Västra Götaland om en knapp månad är mycket bättre.

--  Jag tror att man med förskräckelse har studerat den halländska modellen. I Västra Götaland får vårdcentralena mer betalt för sjuka patienter än för friska. Man får också ett extra stöd för att etablera sig i bostadsområden som inte uppfattas som attraktiva och där det finns ett stort vårdbehov.

Lars Brune menar att den halländska vårdvalsmodellen gör att man genom att etablera en vårdcentral i välbeställda områden med friska patienter kan tjäna mycket pengar:

– Den halländska modellen har några fall inneburit väldigt goda villkor med närmast kokainliknande vinstmarginaler. De flesta läkare vill ha ett system där det lönar sig att vara flitig och duktig och att ta emot så många sjuka patienter som möjligt istället för att vara taktisk.

På frågan om han känner stöd från andra  läkare säger han:

– Det finns en massiv kritik i de breda lagren bland läkare i Halland.  Jag är alldeles säker på att man kommer att ändra på det halländska systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".