Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Skatt tynger ideella föreningar

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 06.58

Ideella föreningar som drar in pengar till olika välgörande ändamål måste betala skatt på inkomsterna eftersom de betraktas som näringsidkare av Skattemyndigheten.

Världshandelsbutiken i Laholm drivs av FN-föreningen. Överskottet från försäljningen har använts till olika biståndsprojekt, men föreningen krävs på skatt och det har påverkat butikens möjligheter att fungera.

– Det är ganska svårt att bemanna butiken och det finns sypunkter på att vi ska skatta bort de pengar som vi anser göra nytta på andra ställen, berättar Malte Peterson.

Om Världshandelsbutiken i Laholm ska skatta för näringsverksamheten försvinner grovt räknat hälften av de knappt 100 000 kronor som föreningen brukar kunna skicka till olika biståndsprojekt.

Ett annat fall är IOGT-NTOs verksamhet vid Kuggavik i Åsa. I en drogfri miljö håller man olika lägerverksamehter där man tar hand om barn med särskilda behov och hjälper till med arbetsträning. Verksamheten går oftast med underskott, men för några år sedan blev det ett plus. Och då plötsligt kom Skattemyndigheten och krävde skatt. Föreståndaren för Kuggavik Ann-Sofi Fritzson tycker man är utsatt för dubbla budskap.

– Dels måste vi ta ut moms och det innbär att vi måste ta ut högre priser. Vi måste också förändra adminstrationen och då kanske vi inte betraktas som en ideell förening i andra sammanhang  framtiden, säger Ann-Sofi Fritzson.

En utredning har i sommar presenterat ett förslag på hur skattereglerna ska förändras och förenklas till gagn för ideella föreningar med någon form av allmännyttig verksamhet.

Det är långt ifrån första gången ett sådant förslag läggs, och tidigare har inget hänt. Men Kristdemokraten Lars Gustafsson från Lahom och ersättare i Riksdagens skatteutskott tycker att nu måste de ideella föreningarna få bättre och tydligare regler hos det nitiska Skatteverket.

– Definitionen för de nya reglerna måste vara att det finns klara gränser så att vi värnar de ideella verksamheterna i landet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".