Halland

Pappa inför rätta för våldtäkt

Idag började rättegången mot två män som misstänks för våldtäkt och grova övergrepp mot tre små barn - den ene mannen, 43-år gammal från Uddevalla, är far till barnen och den andre är en 20-årig bekant till familjen från Halmstad. Brotten ska ha skett i Halmstad, Uddevalla och på flera andra platser på västkusten.

De tre barnen har enligt åtalet under uppväxten utsatts för misshandel och grova kränkningar av deras pappa. En av döttrarna, född 1998, ska också under en tvåårsperiod våldtagits av både pappan och en nu 20-årig bekant till familjen.

Vid ett tillfälle ska pappan ha misshandlat sonen i familjen svårt med knytnävsslag och sparkar mot huvudet och kroppen och även tagit ett så kraftigt grepp runt sonens hals att han nästan förlorade medvetandet.

Pappan hade ensam vårdnad om barnen efter att mamman lämnat familjen förra våren, då våldet mot familjen ska ha eskalerat. Pappan är även anklagad för grov kvinnofridskränkning efter våld och hot mot barnens mamma.

Både pappan och 20-åringen, som är bosatt i Halmstad, förnekar anklagelserna, även om pappan medger att han i uppfostringssyfte "daskat till" barnen ibland.

Varken åklagare eller målsägarbiträden vill uttala sig i media på grund av alla känsliga uppgifter i de här fallen, men ett av barnens målsägarbiträden säger till Sveriges Radio Halland att barnen mår bra i dagsläget och att de känner sig trygga.

Rättegången pågår i flera veckor.