Falkenberg

Vindkraft kommer ge nya jobb

Uppsala-företaget Vertical Wind kommer från och med nästa månad att förlägga delar av verksamheten till Falkenberg.

Eon, Falkenberg Energi, Energimyndigheten och Vertical Wind samarbetar kring att etablera en experimentvindkraftpark utanför Falkenberg för ny, vertikalaxlad vindkraftteknik. Flytten innebär samtidigt cirka tio nya arbetstillfällen i Falkenberg.

De första tre verken som kommer att byggas i fabriken ska sättas upp på plats under augusti nästa år. Det allra första pionjärverket byggs just nu för installation mot slutet av det här året. De ska placeras i den befintliga vindkraftsparken intill motorvägen norr om Falkenberg.

Från och med oktober kan man börja tillverkningen av de första vertikala vindkraftsverken. 

– Vi kommer få gott om plats för att kunna tillverka våra första vindkraftverk. Vi tillverkar hela vindkraftverket i lokalen, säger Vertical Winds vd Björn Hellström.

Det här innebär ett tiotal nya tjänster i Falkenberg, men sedan har det talats om att det på sikt kommer att innebära drygt 100 arbetstillfällen, gäller den planen fortfarande? 

– Ja, om det går enligt planen. Det är inte omöjligt, men vi börjar med att tillverka den första parken, säger Björn Hellström.

Under första hälften av 90-talet tillverkade Zephyr tvåbladiga vindkraftverk i Falkenberg. Men det blev ingen kommersiell framgång.

Nu satsar Vertical Wind på vertikala vindsnurror där rotorn snurrar runt tornet. Det här innebär bland annat att turbinen inte behöver någon växellåda, och att generatorn servicevänligt kan stå på marken. 

Vertical Wind, Eon. Falkenbergs Energi och Energimyndigheten samarbetar kring en experimentanläggning som ska byggas alldeles norr om Vinbergsmotet.

Tre eller fyra och 40 meter höga snurror med 24 meters vingar ska det bli, alltså ungefär lika höga och stora som de första, traditionella vindkraftverken alldeles intill.

Till en början innebär det tio nya arbetstillfällen i Falkenberg sedan har det pratats om dryga hundra inom fem år, men det återstår att se.

Jens Melin, är miljöchef i Falkenberg kommun, är också glad idag.

– Det är jätteroligt att vi i Falkenberg kan vara med och bidra till ny vindkraftsverkteknik i Sverige. Vi hoppas att de vertikala vindkraftverken kommer att ge ifrån sig mindre buller, eftersom de här verken snurrar långsammare men det är sådant som det här utvecklingsprojektet kommer att utvärdera, säger Jens Melin.