Oroligt Falkagård

"Svårt att förhindra sånt här"

"Falkagård får inte bli arena för jävelskap!" Så sammanfattar verksamhetschefen för kultur- och fritidsförvaltningen i Falkenberg; Anders Bengtsson, hur man ska förhindra fortsatt förstörelse och bråk på bostadsområdet.

I måndags visste varken polis eller kommunen ännu vilka det var som i fredags kastade sten och försökte tända eld på Stenfalkens fritidsgård. Men Lena Carlbom, ordförande för kultur- och fritidsnämnden, är noga med att detta inte får ses som uttryck för vad ungdomarna på Falkagård tycker om den alldeles nya fritidsgården.

– De ungdomarna som är här, de vill ha fritidsgården och det är inte de som har förstört den. Vi ska väl förhoppningsvis hitta de som gjorde det och rätta till det. Men de som vill vara här och är här, de ska ha sin fritidsgård och ska vara glada för det, säger Lena Carlbom.

Hade ni kunnat agera tidigare för att förhindra det här?

– Att förhindra sånt som hände i fredags tror jag inte man kan, det är möjligtvis att polisen kan. Men som kommun, när man byggde och planerade Falkagård, då kanske man kunde ha funderat över ett par saker. Men sen det är byggt så har vi hela tiden haft Falkagård i fokus med grannskapsarbetare och fritidsgård. Så vi har jobbat ganska konstruktivt hela tiden.

Verksamhetschef för kultur- och fritidsförvaltningen i Falkenberg, Anders Bengtsson, vad gör ni nu?

– För vår del så gäller det att fortsätta arbetet som vi påbörjat. De aktiviteterna vi tänkt oss är att försöka bjuda in till olika träffar, där vi har verksamhet för 8-12 år och vi ska försöka få hit föreningslivet. Så för vår del är det att göra samma arbete fast med samma energi.

Ser du några likheter med det som hänt här och det som hänt i göteborg?

– Nej det kan jag inte göra. Jag har svårt att sätta nått samband mellan dem.

Tror du det finns något socialt bakom som är lika på båda ställena?

– Jag kan inte spekulera i det, säger Anders Bengtsson.