Idag får Ilva Bostedt ta emot Bröstcancerföreningarnas riksorganisations årliga pris. Foto: Stefan Gustavsson/Scanpix
Halmstad

Bröstcancerläkare får pris

Årets mest betydande läkare för bröstcancerpatienter finns i Halland. Idag får Ilva Bostedt ta emot Bröstcancerföreningarnas riksorganisations årliga pris.

– Jag är otroligt hedrad av att ha fått det här och jag har inte riktigt förstått det än, men jag är väldigt tacksam, säger Ilva Bostedt.

Det är under Bröstcancerföreningarnas riksorganisations konferens i Stockholm idag som priset som Sveriges mest betydande bröstcancerläkare delas ut. I år går priset till två personer: Nils Olof Bengtsson som är onkolog vid Norrlands Universitetssjukhus och till Ilva Bostedt som är onkolog på länssjukhuset i Halmstad. 

Priset är speciellt eftersom det är cancerpatienter själva som nominerat vinnarna. Ilva Bostedt har arbetat som onkolog i Halmstad i 20 år, och hon är väldigt nöjd med hur man arbetar med bröstcancerpatienter på länssjukhuset i Halmstad.

– Just för bröstcancer har vi en bröstcancergrupp som är väldigt bra, där man tar väl hand om patienterna, med kontaktsjuksköterska som är väldigt viktig, och en kirurg och en onkolog och radiologer och patologer, och vi  träffas varje vecka. Så jag tror det är framtiden att försöka bilda sådana grupper.

Varför tror du att du har fått den här utmärkelsen?

– Kanske för att jag alltid har tyckt att detta är viktigt och har tagit mig an patienterna på detta sättet. Jag har respekterat deras egna önskemål och lyssnat på dem. För mig är det egentligen patienten som har all information jag behöver, säger Ilva Bostedt, som alltså får pris för att vara Sveriges mest betydande bröstcancerläkare idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".