Kitesurfare är fortfarande ett problem i Apelviken. Foto: Therese Wahlgren/SR Halland
Varberg

Kitesurfare fara för säkerheten

Kitesurfarna är fortfarande ett problem för säkerheten i Apelviken i Varberg, trots att de lovat att inte störa badande.

Kitesurfarna är ett problem för säkerheten hävdar Tore Rydberg i Varberg, som fick ett kitesurfingsegel i huvudet i fjol, och han tycker fortfarande att badande och gående lever farligt på stranden.

– Det är rena vilda västern. De åker och flyger två-tre meter från stranden. Folk går långt upp på stranden för att inte få seglen i huvudet, säger han.

Det var förra året som Tore Rydberg råkade ut för en olyckshändelse när han promenerade i Apelviken.

– Rätt som det var sa det pang, och jag fick ett segel rätt i huvudet. Jag flög fyra meter rakt fram och var helt borta en stund.

Varbergs surfklubb har sagt att surfarna kanske kommer att vara mer på allmänna stränder om kustremsan söder om Galtabäck skyddas som reservat.

Vindsurfarna är inget problem, tycker Tore Rydberg, men det behövs någon som håller ordning på kitesurfarna.

– Kommunen, som vill ha Varberg som varumärke, borde ha ett par lönebidragsanställda och livräddare som kunde ha det här som jobb ett par månader på sommaren, säger Tore Rydberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".