Dragan Kotarac tar bussen till jobbet, trots att det tar längre tid. Foto: Adam Kalin/SR Halland.
Halmstad

Kommunanställda ska lämna bilen

I oktober kommer 46 billister, som jobbar på tre offentliga arbetsplatser i Halmstad, att åka buss till jobbet minst tre dagar i veckan.

Det är arbetsgivarna; länssjukhuset, landstinget och Halmstad kommun som betalar busskorten, och målet är att uppmuntra de anställda att spara på miljön.

En av dem som numera åker kollektivt till jobbet är Dragan Kotarac.

– Jag har försökt att bryta ner ovanan att alltid ta bilen och när jag såg annonsen på internet tänkte jag att jag lika gärna kan prova, säger Dragan Kotarac.

Dragan Kotarac är alltså en av 46 billister som deltar i miljöprojektet där man testar hur det är att lämna bilen hemma och ta bussen till jobbet.

För Dragan, som bor i Oskarström innebär detta att resan till och från jobbet på Medborgarservice Andersberg i Halmstad, tar betydligt längre tid än vad den gör med bil.

– I dag har det tagit 55 min och då har allt klaffat, jag har inte missat någon anknytning på vägen.

Hur lång tid tar det med bil?

– Det tar 15 minuter dörr till dörr, säger Dragan Kotarac.

Målet med projektet är att minska koldioxidutsläppen och arbetsgivarna hoppas att detta ska få fler anställda inom den offentliga sektorn att börja åka kollektivt.

Något som Dragan Kotarac, som precis börjat åka buss, kan rekommendera, trots att det tar längre tid att komma till jobbet.

– Planerar man väl så blir det mindre stress och efter en lång arbetsdag så kan man koppla av på bussen. Jag känner mig stolt över det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".