Halland

Riksdagsmän blir motarbetade

Flera halländska riksdagsledamöter har mött motstånd när de engagerat sig i lokala frågor, hävdar folkpartisen Jan Ertsborn. Som riksdagsman känner han sig motarbetad av kommunala politiker.

Riksdagsmän känner sig motarbetade av kommunala politiker.

– Jag är fortfarande medborgare i Halland, och om jag då har synpunkter på vissa saker som landstings- eller kommunpolitiker gör så måste jag ha rätten att uttala mig, även om jag sitter i riksdagen, säger folkpartisten Jan Ertsborn.

Ertsborn är den senaste i raden av riksdagsmän som känt sig motarbetade lokalt. Moderaten Ann-Marie Brodén fick kritik när hon uttalade sig om skattepolitiken i Laholm och i somras fick socialdemokraten Hans Hoff höra att han minsann inte hade med halländska sjukvårdsfrågor att göra.

– Där hade jag gått för långt eftersom jag hade sagt att man borde se till att något hände på Sjukhuset i Varberg efter att läkarna hade varit ute och larmat. Där hade jag uppenbarligen överträtt vad som var okej enligt de ledande landstingspolitikerna i Halland. Det gjorde mig både förvånad och ledsen, berättar Hans Hoff.

Landstingsstyrelsens ordförande Mats Eriksson läste på landstingsfullmäktiges sammanträde upp en dikt som handlade om att Hoff passade bättre på stranden än i sjukvårdspolitiken, och följdes enligt vad Hans Hoff har hört av en hel del skratt.

Händelsen har gjort att Hoff inte uttalar sig om lokala frågor i media längre.

-- Jag vill inte hamna i en situation där jag blir förlöjligad igen, säger Hans Hoff som tycker att man har mycket att vinna om alla politiska nivåer hjälps åt med utmaningar och brister, säger han.

Ligger det inte något i det att lokala politiker ska få sköta sitt utan att riksdagsledamöter lägger sig i?

-- Det tycker jag inte alls att det gör, för i nästa stund ropar kommunpolitikerna på oss i riksdagen att vi ska skicka pengar och göra än det ena och än det andra, och kräver att vi ska skriva motioner för att få gjort olika saker, säger riksdagsmannen Jan Ertsborn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".