Halland

Arbetslösa ska bli praktikanter

Landshövdingen i Halland träffade idag de halländska kommunerna och landstinget för att diskutera den ökande arbetslösheten, och vad som görs för att bromsa den.

Särskilt handlade det om Lyftet, en satsning från regeringen för att skaka fram 40 000 nya praktikplatser inom den offentliga förvaltningen i landet.

Landshövding Lars-Erik Lövdén talade om läxan från den förra, stora konjunktursvackan.

– Når vi inte upp till de här åtgärdsvolymerna så riskerar väldigt många att gå arbetslösa väldigt lång tid. Vi vet av erfarenhet att om man går arbetslös väldigt länge, så är återtåget till arbete väldigt svårt och långt, säger Lars-Erik Lövdén.

1 100 nya praktikplatser inom kommuner, landstinget och statlig förvaltning ska skakas fram i Halland. Fram till december ska varje part ta reda på hur många platser man kan ordna.

– Här gäller det att göra en inventering av vad som är möjligt och inte inkräkta på den ordinarie arbetsmarknaden. Vi ska se till att bereda praktikplatser men inte utifrån att det ska ha undanträngningseffekt utan det måste göras i samspel med de fackliga organisationerna, säger Göran Karlsson som leder Landstinget Halland.

Göran Karlsson tycker att man ska se praktikplatserna som ett bra sätt att marknadsföra de arbetsuppgifter som finns, i hans fall inom landstinget, inför kommande rekryteringsbehov.

Men finns det inte risk för att förvaltningarna, som i flera fall fått känns vid nedskärningar, inte anser sig ha resurser för att ta emot så många nya praktikanter? Göran Edberg är verksamhetschef på Arbetsförmedlingen.

– Det är jag rädd för, det är ingen tvekan om man kollar på den nya insatsen ”Lyft” så kommer det att krävas ganska mycket av arbetsledning, material och andra saker runt omkring. Och det är jag ju lite orolig för att vi inte än så länge har sett att det finns några sådana pengar, säger Göran Edberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".