Anna Myrdals doktorsavhandling pekar mot att man ska lägga mindre vikt vid fasta gränser för blodtrycket. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Risk även vid normalt blodtryck

Även i övrigt friska personer, med lätt förhöjt blodtryck, löper risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Det framgår av en doktorsavhandling av läkaren Anna Myredal, vid Sjukhuset i Varberg.

Anna Myrdals doktorsavhandling pekar mot att man ska lägga mindre vikt vid fasta gränser för blodtrycket. 

– Jag tror att vi ska se mer till hela människan än till enskilda fixa blodtrycksnivåer. Det som är farligt är ju den sammanlagda bilden av olika risker, säger Anna Myredal.

– Blodtrycket varierar väldigt mycket dag till dag och över dygnet, därför finns det en svaghet i de här enstaka mätningarna, säger Anna Myrdal.

I studien har 200 i övrigt friska hallänningar ingått. Man har med en ny typ av ultraljudsundersökning mätt kärlväggarna och i stället för enstaka blodtrycksmätningar, har man registrerat blodtrycksvärdena under ett dygn.

Tidigare studier har också pekat mot att även personer med blodtryck i övre normalintervallet, alltså bara något lägre än de 140/90 som så att säga ska utgöra en övre gräns, löper större risk och särskilt då om andra riskfaktorer finns som tillexempel diabetes, njursjukdomar eller om man röker och inte motionerar.

Samtidigt räknar man med att den här gruppen utgör ungefär en tredjedel av befolkningen i västvärlden. Lika många har för högt blodtryck medan då bara en tredjedel anses ha normalt blodtryck och därför behövs bättre metoder utvecklas, säger Anna Myredal.

– Jag tror att det är viktigt att man får en kunnig värdering av riskbilden man har, säger Anna Myredal.

Anna Myredal, läkare vid Sjukhuset i Varberg som om 2 veckor ska disputera på sin doktorsavhandling Cardiovascular regulation and vascular structure in prehypertension and coronary heart disease vid Sahlgrenska Akademin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".