Halmstad/Laholm

Vattenledning mellan kommuner

En vattenledning mellan Halmstad och Laholm inom tre år. Det ska hjälpa kommunerna att klara sommarmånaderna när trycket på vattenledningsnätet är som högst.

– Kort sagt handlar det om att knyta ihop ytterdelarna av respektive vattenledningsnär. Där Laholm då slutar i Genevad och Halmstad slutar i Eldsberga. Ledningen ska vara den fysiska länken mellan de två systemen som gör att man får ett större och robustare system, säger Mattias Leijon, VA-chef i Laholm.

Den planerade vattenledningen, som beräknas kosta minst 10 miljoner kronor, ska i första hand förstärka kommenernas befintliga vattenledningssystem.

På sommaren, när trycket på vatten är stort både i Laholm och i Halmstad, behöver kommunerna hitta andra lösningar.

– Det är naturligtvis så att när det är extra hög förbrukning i Halmstad, då är det extra hög förbrukning i Laholm också. Det vi kan göra genom att samutnyttja våra resurser är inte att kapa topparna. Men vi kanske kan utnyttja våra vattendomar på ett klokare sätt över året och vi kanske kan välja att producera vattnet där det är mest kostnadseffektivt, säger Lennart  Lorick, VA-chef i Halmstad.

VA-cheferna hoppas att en ledning kan bli verklighet inom 3 år. Men då krävs att ett politiskt beslut fattas innan året är slut. 

Ännu är det inte klart exakt var vattenledningen ska dras. Trots det är VA-cheferna övertygade om att en vattenledning är en bra idé.

– Ur teknisk och verksamhetsmässig så är bedömningen idag att det här är ett bra projekt. Sen är det viktigt att poängtera att detta till sist är en politisk fråga, säger Lennart Lorick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".