Halland

Tre inbrott genom tak på kort tid

Sen i början på augusti har tre inbrott begåtts i Halland där tjuvarna tagit sig in via taket. Senast borrade man sig igenom taket på Kungsmässan i Kungsbacka. Och det är inte vem som helst som utför såna här brott.

– Vi har sett i vissa av de här fallen att de som utfört den här typen av brott har haft speciell bakgrund för att kunna ta sig ner från höga höjder, säger Peter Hejdström chef för kriminalunderrättelsetjänsten i Halland.

Ser ni något samband mellan de här tre inbrotten?

– Normalt sett kan man säga att ju mer specifika tillvägagångssätt desto större anledning att anta att det är samma personer.

I början av augusti utsattes Coop forum i Falkenberg för ett inbrottsförsök. Någon hade sågat upp en lucka i taket, men blev skrämda av brandlarmet och försvann från platsen.

I mitten av september kom turen till Ica Maxi på flygstaden i Halmstad. Genom att göra hål i taket kunde gärningsmännen fira sig ner i butiken och rensa tre hyllor på sminkavdelningen.

Å för bara en vecka sen kom gärningsmän över märkeskläder för 100 000 kronor genom att borra hål i taket på Kungsmässan i Kungsbacka. Men varför väljer dom taket?

– Det kan finnas olika orsaker. Men det kan vara ett sätt att komma åt gods man inte kommer åt på annat sätt. Det kan vara lättare att ta sig in på det sättet beroende på hur byggnaden ser ut.

Hur ska man skydda sig mot den här typen av inbrott?

– Generellt sett som företagare är det ju viktigt att att se över skalskyddet, säger Peter Hejdström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".