Halland

Många klarar inte ny radongräns

Nu i höst påbörjas en ny omgång radonmätningar i fastigheter i Kungsbacka, Varberg och Halmstad. Samtidigt vill Världshälsoorganisationen, WHO, sänka det svenska riktvärdet för radon till hälften. Blir det så kan många bostäder hamna över gränsen.

– Det blir fler. Eftersom det är ganska vanligt att ligga där, säger Björn Lindeberg på miljö- och hälsoskyddskontoret i Kungsbacka.

Blågrå lättbetong är en av källorna till radon i bostäder. Radon är en radioaktiv gas som kan ge lungcancer och i Sverige anses den acceptabla nivån vara 200 Becquerel per kubikmeter luft.

Men WHO skärpte nyligen sin rekommendation och vill nu sänka till hälften av det, så nu funderar svenska myndigheter på om de ska följa efter.

I så fall kommer många fler fastigheter plötsligt att ha för höga radonhalter.

I Kungsbacka, Varberg och Halmstad har fastighetsägare nyligen erbjudits att köpa mätdosor  medan Falkenberg nöjer sig med att informera. Men alla borde egentligen mäta.

– Det har inte så stor betydelse om man bor på lågrisk-, normalrisk- eller högriskmark. För den viktigaste faktorn är om det finns otätheter i bottenplatta och golvbjälklag som gör att det läcker in markluft i bostaden. För markluften innehåller alltid radon, säger Björn Lindeberg.

Stig Eriksson i Kungsbacka har mätt radon i sin villa en gång med godkänt resultat. Han tänker nog inte mäta igen.

– Nej inte om jag har de värdena redan. Då finns det ju ingen anledning. De låga värdena jag hade då tror jag inte ändrar sig, säger Stig Eriksson.

Halmstad kommun har tidigare vunnit en tvist som gick ut på att tvinga en barnfamilj att radonsanera sitt hus. Men Kungsbacka har hittills kört den mjuka linjen.

– I Halmstad har man ju gått på linjen att lägga vitesföreläggande. Men vi har inte gjort det, i alla fall inte än, säger Björn Lindeberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".