Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Bullermätning ska göras av HFAB

Publicerat måndag 12 oktober 2009 kl 14.28

Bullermätningen ska göras av HFAB, vad som sedan ska göras åt själva bullret är en senare fråga. Miljö- och hälsoskyddsnämnden hotar nu kommunala Halmstad Fastighetsbolag med vite om man inte gör en bullermätning i en lägenhet på Fredsgatan i Halmstad.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden hotar nu kommunala Halmstad Fastighetsbolag med vite om man inte gör en bullermätning i en lägenhet på Fredsgatan i Halmstad.

– Det vi ställer krav på är att det ska genomföras en mätning, inte att det ska genomföras några åtgärder. Det kommer i så fall i nästa skede, säger Sven Jägervall som är nämndens ordförande.

Sedan i våras har Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen försökt få HFAB att göra en ordentlig bullermätning i lägenheten på Fredsgatan i Halmstad.

En första mätning säger att bullret överstiger det riktvärde som Socialstyrelsen har men HFAB har hela tiden sagt nej, bland annat med hänvisning till att det är kommunen som ansvarar för trafikbuller.

Sven Jägervall tror inte att det skulle finnas risk för en prejudicerande verkan, alltså att om HFAB på något sätt påtar sig ansvar för den nu aktuella lägenheten så kommer det att få betydelse för andra liknande fall.

HFAB har ifrågasatt Socialstyrelsens norm, vad säger du om det?

– Jag tycker det är konstigt av ett bostadsbolag att ifrågasätta Socialstyrelsen ställningstagande.  Vi är skyldiga i praktiken att följa dessa riktlinjer, säger Sven Jägervall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".