Det blir stora kostnader om företagshälsan ska vaccinera de anställda. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Halland

Dyrt för företag med vaccinering

Företagen i länet ska nu bestämma sig om de vill betala stora summor för att vaccinera sin personal mot svininfluensan, eller om de ska låta de anställda vaccinera sig gratis inom vårdval Halland.

Landstinget vill att företagen betalar själva för att vaccinationen ska gå snabbt och smidigt.

– Alternativet är att många i personalen insjuknar samtidigt och är borta minst en vecka, säger Lena Kierkegaard som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Halland.

Ett annat alternativ är väl att personalen går och vaccinerar sig gratis på en vårdcentral?

– Ja, det kan man mycket väl göra. Men det handlar om att få många vaccinerade smidigt och snabbt och då behövs flera aktörer.

Det har varit klart en längre tid att alla medborgare ska erbjudas gratis vaccination. Den kostnaden står landstingen för, med hjälp av staten. Men när företagen ska vaccinera sina anställda får de betala företagshälsovården eftersom de inte får någon ersättning från landstinget för arbetet de utför.

Boris Lennerhov, som är vd för Gekås i Ullared, tyckte från början att det var en bra idé att koppla in företagshälsovården för smidighetens skull.

– Men då får vi en stor nota för varje vaccination så det finns ju ingen logik i det. Jag fick hicka när jag såg offerten, säger han.

Det kan kan hamna på runt 200 kronor per vaccination om man anlitar företagshälsovården. Det är en bra bit över priset som Landstinget har räknat med.

– Några sådana summor är vi inte uppe i enligt våra kalkyler, säger Lena Kierkegaard.

Tycker du det är rimligt att företagen ska ta en sådan kostnad?

– Jag tycker det är rimligt för här handlar det om att så många som möjligt ska hjälpa till. Vi står ju inför en massvaccination, en situation vi aldrig stått inför någonsin i svensk historia. Det handlar om att hjälpas åt och få detta genomfört.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".