Många företag betalar vaccinering

Trots att företagare får betala för att vaccinera sina anställda mot svininfluensan finns det ett intresse att köpa tjänsten från Företagshälsovården.

Anders Lundin är vd för Företagshälsovården Tre Hjärtan i Halmstad.

– Jag har inte den exakta siffran men ett femtiotal företag har anmält sitt intresse, säger Anders Lundin.

Alla medborgare kan gå och vaccinera sig gratis på en vårdcentral. Men när man som anställd på ett företag ska gå till företagshälsan betalar arbetsgivaren för arbetet som utförs eftersom landstingen bara står för vaccin och material. En kostnad som både Landstinget och Anders Lundin tycker att företagarna bör ta.

– Det blir kostnadseffektivt. Vi gör det snabbt och effektivt och man behöver inte ha sin personal sittandes på vårdcentralen. Sedan kan man se det som en service man erbjuder sina anställda, säger Anders Lundin.

Kostnaden för företagarna blir drygt 200 kronor per dos. Jämfört med Landstingets pris är det ett högt pris, säger Lena Kierkegård, som är hälso- och sjukvårdsdirektör på landstinget.

– Sådana summor är vi inte uppe i våra kalkyler, säger Lena Kierkegård.

Men att 250 kronor, som Tre Hjärtan tar per dos skulle vara ett överpris håller Anders Lundin inte med om.

– Det är kostnaden för läkare och sköterska.

Hela tanken med att koppla in företagshälsovården i massvaccinationen är att processen ska gå så smidigt som möjligt. För vissa företag passar det, och för andra inte.

– Är det rimligare att gå till vårdcentralen så rekommenderar vi det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".