Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Halmstad

Häktet nedläggningshotat

Uppdaterad 15.12
Häktet i Halmstad hotas av nedläggning. De brottsmisstänkta personerna ska istället förvaras i Göteborg eller Helsingborg.

I över 20 år kämpade halländska politiker och myndigheter för att få ett häkte för slippa långa och kostnadskrävande resor till Göteborg. Men brist på pengar gör att kriminalvården inte kan ge garantier om en fortsättning.

– Man måste vara realist och inse att häktet i Halmstad är hotat, säger Bernt Runberg som är klubbordförande i SEKO som organiserar anställda inom kriminalvården.

– Kriminalvården ska bygga ut häktet i Göteborg som blir ett av de största i landet. Dessutom ska det bli fler platser i Helsingborg. Vi har fått signaler att det för 2010 ska finnas pengar till Halmstad, men efter det vågar man inte säga något säkert.

För polisen har det stor betydelse att det finns ett häkte i närheten.

– Vi har ju mycket närmare till personerna som är misstänkta för brott och därmed blir vi effektiva. Om häktet finns i Göteborg eller Helsingborg betyder det längre längre resor och vi tvingas lägga ner mer tid på vägarna, säger Owe Bärgman som är chef för länskriminalen i Halland.

Så här kommenterar en av länets riksdagsmän, moderaten Henrik von Sydow, det nya hotet mot häktet i Halmstad:

– Jag är förvånad över den här signalen från kriminalvården, eftersom kriminalvården har fått den allra största anslagsökningen under den här mandatperioden. Sedan bestämmer de själva i vilken byggnad och på vilken plats det här ska ske, men jag tycker att det finns starka skäl till att ha ett häkte i Halmstad, säger Henrik von Sydow.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".