1 av 2
En av de fastigheter där brandskyddet inte blev godkänt. Foto: Magnus Hagström/SR Halland.
2 av 2
Tre av de gamla trähusen vid torget brann ned 2006. Foto: Niklas Larsson/Scanpix.
Kungsbacka

Kungsbacka inte helt brandsäkert

Brandskyddet i Kungsbackas gamla trästad är bättre än väntat, men fortfarande behöver en hel del fastigheter åtgärdas.

En genomgång som Christer Dahlberg och hans kollegor på räddningstjänsten har gjort visar att det finns byggnadstekniska brister i den gamla 1800-talsbebyggelsen.

– De flesta utav byggnaderna i innerstaden är byggda efter den stora stadsbranden 1846, säger Christer Dahlberg på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Efter branden som ödelade Gamla Gästis vid torget i Kungsbacka för tre år sedan, så har räddningstjänsten gått igenom alla fastigheter i Kungsbackas trästad.

Den samlade slutsatsen är att brandskyddet faktiskt är bättre än man befarade, mycket har blivit bättre genom åren när man har byggt nytt, byggt om och byggt till.

Men fortfarande finns det ett antal hus som inte når upp till godkänt.

Det är bland annat de byggnader i kvarteret Tullen som klarade sig 2006 trots att de ligger alldeles intill den så kallade brända tomten där det nu ska bli hotell.

Även ett par affärsfastigheter på andra sidan Storgatan har lite för dåligt brandskydd, liksom två fastigheter på Norra Torggatan.

Allra sämst brandskydd enligt den här genomgången är det i tidningen Norra Hallands fastighet i kvarteret Söderbro.

– Där får man göra en avvägning på plats, vad som kan vara skäligt att göra här. Installera larm, sprinkler, klä in trapphus eller se över elen, säger Christer Dahlberg.

Nu under hösten ska räddningstjänsten ta kontakt med berörda fastighetsägare i Kungsbacka trästad och gå igenom vad de kan eller ska göra för att göra husen mer brandsäkra.

– Visst kan man lägga vitesföreläggande om det skulle vara allvarliga fel eller brister. Men när vi gjorde inventeringen så har vi inte upptäckt något ställe där boende inte har tillgång till två av varandra oberoende utrymningsvägar, säger Christer Dahlberg på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".