Hylte kommun kan bli utan återvinningcentral i flera månader nästa år. Foto: Scanpix
Hylte

Hylteborna utan tipp

Hylte kommun kan bli utan återvinningcentral i flera månader nästa år. Länsstyrelsen ger inget nytt tillstånd när det gamla tillståndet går ut.

Det tillstånd som kommunen har för Borabotippen utanför Hyltebruk går ut i mitten av nästa år och 2010 ska det finnas en anläggning Enligt länsstyrelsen kommer kommunen inte få tillstånd att fortsätta använda Borabo innan området sanerats på kisaska som är rester från tidgare papperstillverkning på bruket.

Lars Johansson, samhällsbyggnadschef i Hylte, tycker att ett sådant krav är orimligt.

– Vi vet ju om att det finns kisaska. Det är ju bland annat därför som vi sagt att återvinningscentralen ska bort från Borabo. Men om vi blir ett halvt år försenade kan inte göra något till eller från, säger han.

Den nya avfallsanläggningen skulle egentligen vara klar mycket tidigare, men kommunen valde i våras att skjuta på projektet. Men nu kan det straffa sig. I samband med det vitesföreläggande länsstyrelsen lagt mot Hylte kommun rörande de brister som finns på Borabotippen, går det att läsa att länsstyrelsen troligtvis inte kommer att godkänna fortsatt verksamhet där på grund av att det giftiga biprodukten kisaska misstänks ha deponerats där tidigare. Det kan bli så att det måste saneras, och det är dyrt. Hylte skulle kunna bli utan avfallsanläggning i minst ett halvår om länsstyrelsen inte ger kommunen fortsatt tillstånd till Boraboanläggningen,

– Invånarna ska inte vara oroliga, säger Lars Johansson.

– Vi kan skriva avtal med angränsande kommuner i närheten som hylteborna kan använda innan vår nya anläggning är klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".