Halland

Mer kultur för barn och unga

Det blir i framtiden mer kulturpengar till de halländska skolorna. Men för att komma åt pengarna och kulturstödet måste kommunerna ta fram handlingsplaner.

Lena Teveldal som är teaterkonsulent i Halland tycker att det är en bra prioritering.

– För att få de här pengarna så måste huvudmännen skriva en handlingsplan. Och det är en plan som ska gälla för kommunens skolor. Det har ju inte varit helt problemfritt, men idag så har nog alla kommuner sökt de här pengarna, säger Lena Teveldal.

Hanna Norling är kultursamordnare för skolorna i Halmstad och tycker att kommunen är väl framme i sin planering.

– Vi har väldigt många resurser vad det gäller kultur för barn och unga, men det gäller att samla de resurserna och formulera dem.

Vet skolan vad den vill ha?

– Inte konkret, men man vet vilka teman man vill jobba kring och det handlar mycket om värdegrundsarbete och livskunskap. Sådana frågor som kan vara svårt för en skolpedagog att gå in och ta med sin klass. Men kan man då förse personalen med verktyg för att arbeta med de här frågorna, så är det toppen. Och det är det vi försöker stå till tjänst med.

Varför tycker du att det är viktigt att kulturen kommer in i skolan tidigt?

– Kultur som pedagogiskt verktyg gör barn väldigt delaktiga i hela den pedagogiska processen. Och det ställer krav att de måste ta ansvar för sitt eget skapande och för sina egna yttryck. Att få barnen att bli demokratiskt skolade, de lär sig empati, att ta hänsyn till varandra och de måste kompromissa. Och ibland måste man stå för det man vill och kan, säger Hanna Norling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".