Många är upprörda över risken att vara utan avfallsanläggning. Foto: Nils Norling/SR Halland
Hylte

Naturen i fara om Borabo stängs

Hylteborna är upprörda över att de riskerar att vara utan avfallsanläggning i flera månader nästa år. Länsstyrelsen kommer troligtvis inte godkänna fortsatt verksamhet på Borabotippen.

Länsstyrelsen kommer troligtvis inte godkänna fortsatt verksamhet på Borabotippen efter juli nästa år, och en ny avfallsanläggning är inte klar förrän under 2011.

– Det är katastrof. Någonstans måste man ju slänga sitt skräp, säger Jasmine Messner, som bor i Hylte.

På torsdagen, när Borabo öppnade vid ettiden, blev tippen fort full av bilar med släpvagnar. Öppettiderna är redan för dåliga, tycker de som Sveriges Radio Halland har talat med, och att vara utan en avfallsanläggningen vore katastrof, även om det bara är tillfälligt.

Sture Hedström tömde skräp på Borabotippen på torsdagseftermiddagen, och han gillar inte tanken på att inte ha en soptipp i Hylte.

– Vad ska man göra? Då får jag åka till Falkenberg eller Halmstad. Det är närmast i sådana fall.

För företagen i Hylte skulle en stängning inte vara något problem. De blir av med sitt avfall på annat sätt, säger Paul Pressfeldt som är platschef på företaget Hylte Converting, men konsekvenserna för kommunen och miljön kan bli svåra, tror han.

– Risken är ju naturligtvis att de som inte orkar köra iväg en bit kommer att tippa sitt avfall på hemmaplan, i skogar och närområden. Man känner någon som kan gräva ett hål och så tippar man lite skit där, säger han.

– Vi lever ju lite på våra sjöar och skogen här i Hylte, och det kommer inte att se snyggt ut, men människan är ju bekväm av naturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".