Mats Erntell

Vårdanställda sjuka av vaccinet

Ett stort antal vårdanställda i Jönköpings län har blivit sjuka av vaccinet mot svininfluensa. Rapporterna har lett till intensivt telefonkonfererande mellan landets smittskyddsläkare. I Halland har inga liknande biverkningar ännu rapporterats.

Så många som 16 av 22 anställda på hörcentralen i Jönköping har blivit sjuka efter att ha vaccinerats. Symptomen är feber, frossa, yrsel och kraftiga smärtor i armen, rapporterar SR Jönköping.

I Halland säger smittskyddsläkare Mats Erntell att han hittills inte fått någon rapport om sådana kraftiga biverkningar, trots att så många som 3.900 vaccinerats i Halland fram till i går kväll.

– De som fick de allra första sprutorna under en presskonferens på länssjukhuset i onsdags har dock berättat att någon fått lätt ont i armen och lättare feber, säger Mats Erntell.

Enligt smittskyddsläkaren är biverkningarna kraftigare för vaccinet mot svininfluensa jämfört med vanligt influensavaccin.

Så många som mellan en på 10 till en på fem väntas få symptom som armsmärta och feber.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".