Länsstyrelsens regler gäller när man ska hyra ut golfbilar. Foto: Erik Abel/Scanpix.

Hyr ut golfbilar utan tillstånd

Flera halländska golfbanor bryter mot de bestämmelser som finns gällande golfbilar.

Sedan den 31 mars 2005 är det endast rörelsehindrade personer och funktionärer på tävlingar som får köra golfbilar på golfbanor. För att få hyra ut bilarna måste golfbanorna ha ett särskilt tillstånd enligt biluthyrningslagen.

Men när Radio Halland ringde runt, gick det att hyra golfbil utan problem.

Tidigare har Hallands golfförbund haft dispens från terrängkörningslagen men den dispensen gick ut i februari 2005, sedan i mars 2005 är det länsstyrelsens bestämmelser som gäller.

– De här svaren ni har fått när ni ringde runt stämmer inte överens med föreskriften, eftersom du fick hyra golfbil trots att du inte är rörelseförhindrad eller funktionär, säger Bo Johansson från Länsstyrelsen Halland.

– Enligt terrängkörningslagen så är det här ett brott mot bestämmelserna i den lagen.

När Radio Halland ringer tillbaka till golfklubben och frågar om de är medvetna om att de strider mot länsstyrelsens bestämmelser så svarar de såhär:

– Ja, det vet jag men samtidigt så tycker jag att när vi är med i EU och får åka ner till Danmark och hyra golfbilar så borde man få göra det i Sverige med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista