Laholm

Sannolik björn slog får i Våxtorp

Allt mer styrker misstanken att en björn rör sig i södra Halland. En fårtacka har slagits på Öhns fårfarm utanför Våxtorp.

Den drabbade fårfarmaren Bo Leandersson låter numera fåren sova inomhus.

– Ja, vi har ju haft besök här, säger han på lördagsmorgonen, efter att just ha släppt ut sina får.

Det var i går förmiddag som Bo och hans fru upptäckte att tackan rivits. Rovdjuret har ätit mellan 12 och 15 kilo av fåret och dessutom flyttat sitt byte c:a 80 meter och då också lyft det över ett stängsel.

Bo Leandersson tvivlar inte på att det är en björn som varit framme:

– Sådana skador gör varken hund eller räv, säger han.

Fåret har dödats av kraftiga bett över nacken, manken och strupen.

Under fredagen besiktigade länsstyrelsens viltspårarare platsen och det som fanns kvar av fåret.

– Han slog fast att det var en björn som ätit, berättar Bo Leandersson.

Som SR Halland rapporterat tidigare slog ett stort rovdjur ett lamm i augusti nära Breareds kyrka i Simlångsdalen och i veckan hittades björnspillning i Simlångsdalen.

Länsstyrelsens viltspårare Bengt Kristiansson bekräftar för SR Halland att spåren på det slagna fåret utesluter annan angripare än björn. Dessutom visar ulltottar i stängslet att rovdjuret lyft det tunga fåret över stängslet, förutom att den tunga tackan släpats en lång bit.

Bengt Kristiansson är mycket intresserad av iakttagelser av björnen eller spår efter den.

Man kan ringa honom direkt på 070/ 26 35 875 eller kontakta länsstyrelsen via växeln, 035/ 13 20 00. På länsstyrelsens websida kan man också rapportera; www. lst.se/halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".