Folkpartister vill att man ska få visitera vårdsökare och besökare inom rättspsykiatrin och psykiatriska tvångsvården. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix
Halland

Man bör få visitera vårdsökare

Sjukvårdshuvudmän bör få visitera vårdsökande, besökare och lokaler inom rättspsykiatrin och den psykiatriska tvångsvården, för att förhindra att vapen, tillhyggen och narkotika smugglas in.

Det skriver bland andra folkpartisterna Bengt Eliasson och Tommy Rydfeldt, från Åsa respektive Kungsbacka, i ett förslag inför Folkpartiets landsmöte.

I förslaget beskrivs två problem: att personalen på psykiatrins akutintag inte får lov att visitera vårdsökande och att det ofta omhändertas bland annat yxor, knivar och hemmagjorda stiletter på avdelningarna.

Nu vill man alltså att Folkpartiet ska verka för att sjukvårdshuvudmännen ska få den juridiska möjligheten att visitera vårdsökande, besökare och lokaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".