Varberg

Gossen med guldgåsen är saknad

Brons-statyn Gossen med guldgåsen som stals från Societetsparken i Varberg, kan möjligen ha blivit stulen av metall-tjuvar.

Ingrid Fredin, konstvetare, i Varberg har dokumenterat alla stadens statyer och hon tycker förstås att stölden är tråkig.

– Först så trodde jag att det var ett fånigt pojkstreck, men när jag läste om de här kopparsamlarna så tycker jag att det är ännu värre. För då kanske det bara blir en klump järn och koppar kvar av statyn.

Gossen med guldgåsen är en av fem statyer som köptes in till Varberg samtidigt på 50-talet:

– Det brukar anses vara genombrottet för den offentliga konsten i Varberg. man gjorde insamlingar bland Varbergsborna och så köpte man fem skulpturer varav Gossen med Guldgåsen var en.

Sagan av Bröderna Grimm handlar om gossen som blev vad man i dag skulle säga mobbad av sina bröder - men det gick ändå väl för honom:

– Han lär ha varit en generös och snäll pojke. Han belönades av en dvärg genom att få denna guldgås och sen efter en massa äventyr så gifte han sig med en prinsessa och fick minst halva kungariket.

Vad är det då som man inte längre kan se här på den tomma sockeln i Societetsparken i Varberg?

--Det är en pojke med en stav över axeln, och så har han ett knyte och där i ser man guldgåsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".