Polisen har ofta synts till i Falkenberg under senaste tiden. Här i Falkagård efter ett inbrottsförsök i augusti. Foto: Karolin Johansson/SR Halland.
Falkenberg

Grov brottslighet skrämmer inte

Den grova brottsligheten ökar i Falkenbergs kommun. Senast på söndagskvällen sköts en man i benet på Utmarksvägen och det har anlagts bränder på Falkagård flera gånger de senaste veckorna.

Men trots det här är de falkenbergsbor som Sveriges Radio Halland talat med inte oroliga över utvecklingen.

– Jag tycker det här människor som inte vuxit upp, som inte har något bättre för sig säger Lubna Uddin som mest är besviken på de som ställer till problem i kommunen.

– Det här är ingenting som berör alla. De är bara omogna så som de håller på, säger Olivia Karlsson.

Och någon direkt rädsla över att vistas utomhus tycks det inte finnas hos de som bor i Falkenberg heller.

– Jag har aldrig känt att jag är rädd när jag är ute och går. Jag tycker att Falkenberg är en lugn stad, säger Robin Palm.

Men faktum kvarstår. Den grova brottsligheten ökar. Brottsligheten har legat på en stadig nivå i de flesta halländska kommunerna, men i Falkenberg ökar det.  

Förutom söndagskvällens skottlossning har det anlagts flera bränder på Falkagård de senaste veckorna.

Per-Erik Andersson, som är biträdande närpolischef i Falkenberg, har jobbat i kommunen sedan 1992, och han bekräftar den här dystra trenden

– Tendensen är att det ökar. Vi har haft grov brottslighet även tidigare, men skillnaden är att det då handlat om gäng som kommer utifrån, men nu misstänker vi att de finns i Falkenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".