Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
När skolan i Ysby kan komma att stängas finns en oro att elever inte får samma stöd i en större skola. Foto: Maj-Britt Rehnström/Scanpix
Laholm

Framtiden för Ysby skola avgörs

Idag tar Laholms kommun beslut om vilka skolor som överlever.

I forcerat tempo arbetar Laholms kommun med att ta fram ett beslut om vilka skolor som ska vara kvar i kommunen. Det förslag som kommunstyrelsen idag ska ta ställning till säger bland annat att skolan i Ysby stängs.

Men det har väckt reaktioner i Ysby, och i går kväll uppvaktades partigrupperna av den grupp som arbetar för att rädda skolan. Ulrika Algotsson och Christin Thorstensson var med och träffade politikerna

– Vi vill försöka komma ut och träffa dem öga mot ög a och förklara att vi vill ha kvar skolan i Ysby.

– För att folk ska vilja flytta hit så behövs en skola.

I kommunens utredningsarbete inför det politiska beslutet om vilka skolor som ska vara kvar har det, åtminstone till en början, betonats att det inte handlar om att spara pengar utan att eleverna ska få en likvärdig utbildning, och då kan det behövas större enheter för att alla klara alla resurser som kan behövas.

Men det argumentet gillar inte Ola Sandén i Ysby.

– Om det är ett barn som inte riktigt hänger med så tror jag att man har större chans att se det på en liten skola och stoppa det i tid. Jag är rädd för barnen har en risk att försvinna i mängden i en stor skola.

Nu verkar det som att besparingsfrågorna ändå är långt ifrån ointressanta för kommunen. I den senaste utredningen, som blev klar för en vecka sen, så har de ekonomiska resonemangen en framskjuten plats.

Från föräldrahåll har det talats om att skapa en friskola, men det är inte huvudalternativet säger Christin Thorstensson.

– Vi vill i första hand ha en kommunal skola här, men det är lite att öppna handen för kommunen också och visa vilket engagemang det finns i Ysbybygden just för sin skola och allt annat runt omkring.

Idag ska Kommunstyrelsen ta ställning till förslaget om skolorganisationen i Laholm, på torsdag fattar kommunfullmäktige det sista beslutet. Det går med andra ord fort, för fort tycker Roland Gottfridsson:

– Det pratas mycket från kommunen att man ska ha medborgardialog och medborgarna ska vara med i diskussionen och beslutet. Men att en sådan här fråga, som är en jätte stor för fråga för Ysby som byggd, ska avgöras på två veckor är olyckligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".