Halmstad

Kanindansarens mamma ovetande

På onsdagen fortsatte rättegången mot den 33-årige man som tillsammans med sin familj misstänks ha lurat Försäkringskassan på 3 miljoner kronor genom att låtsas vara handikappad.

33-åringens mamma har åtalats för bidragsbrott genom att deltagit i bedrägeriet. Hennes advokat Greger Löfwall menar att hon inte på något sätt varit drivande i att försöka lura till sig pengar.

– Hon har varit väldigt passiv. Det har ju kommit fram i förhören att hon inte själv lämnat några uppgifter till läkare eller hjälpt till med ansökningshandlingar.

Det går långsamt framåt på tingsrätten i Halmstad. Varenda ord som sägs i rättssalen ska tolkas från svenska till arabiska och vice versa. Åklagaren frågade ut 33-åringens mamma hur mycket han egentligen kunde röra sig innan han kom till Sverige, och på det blev svaret att han, med viss hjälp, kunde ta sig fram på kryckor. Det var först här som han började använda rullstol.

När 33-åringen var sex år gammal var han med om en trafikolycka som gjorde att han tvingades till tre operationer av hjärnan, vilket ska ha lett till att hans mentala kapacitet är nedsatt. Mammans ståndpunkt är att hon inte känt till att något olagligt ska ha gjorts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".