Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Halland

Lättillgängliga tabletter lockar

Läkemedelsberoende bland unga finns oftast i kretsar där ungdomar redan har ett destruktivt beteende men starka tabletter dyker ofta även upp på fester och när alkohol är inblandat faller många för frestelsen.

Det säger Malin Sjösten och Therese Falkhäll som går på Sturegymnasiet i Halmstad.

– Jag tror att det har mycket med alkohol att göra. Folk som vill prova nya grejer kanske vill prova en gång, men sen kanske de fortsätter.

Andra rus kan ofta vara hasch eller marijuana. Men Malin och Therese tror att ångestdämpande eller andra starka mediciner ökar för att det helt enkelt är lättare att få tag i.

– Man kanske har problem hemma så blir det att man tar sådana tabletter och sen så får man de lättare för att istället hålla på och skaffa fram knarklangare.

Ni båda har varit med om personer som tagit det, anser ni att de är beroende?

– Både och. Kanske mer att de gör det som en rolig grej.

Att det börjar som en rolig grej, men senare leder in i ett missbruk av läkemedel har Gunilla Dalenbäck på beroendekliniken Tilma tidigare berättat om i Hallandsekot. De har märkt av en ökad andel unga bland sina patienter och Therese Falkhäll på Sturegymnasiet är inte förvånad.

– De börjar med det som en rolig grej för att prova på och har hört rykten om det. Pratar med sådana personer så säger de att det inte alls är skadligt för kroppen och att de aldrig kommer testa på tyngre grejer. Men det vet man ju inte säkert, det skiljer sig från person till person.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".