Vid kommunfullmäktige i Laholm beslutades att Ysby och Genevads skolor för vara kvar. Foto: SR Halland.
Laholm

Nu är det klart, skolorna stannar

Som väntat räddades skolorna i Ysby och Genevad igår när en bred majoritet i kommunfullmäktige i Laholm satte sig emot Barn- och utbildningsnämndens förslag att lägga ner skolorna. Endast Moderaterna var för förslaget.

Engagemanget för skolorna har varit stort, och igår var inget undantag berättar kommunrådet och centerpartisten Erling Cronkvist.

– När vi kom så var det väldigt mycket barn och föräldrar utanför och då var det mycket ljudlighet. De skrek att de ville ha skolan kvar. På allmänhetens frågestund tackade man för de här besluten.

Varför ställde ni er bakom skolorna?

– Det händer en del i orterna. Det har byggts en hel del i Ysby och det kan komma fler och yngre familjer. Finns det då ingen skola så är intresset att bygga och bosätta sig som barnfamilj betydligt mindre.

– Vi har ju tagit en utvecklingsplan i kommunen att 2020 ska kommunen ha 25 000 invånare och då måste hela kommunen ha möjlighet att växa, säger Erling Cronkvist.

Fanns det någon gång oro för att skolorna skulle få stänga?

– Nej. Jag tyckte det var en ganska klar och bred majoritet. Jag hade svårt att tro att någon skulle ändra sig i sista sekund. Men jag kan förstå oron på orterna. Det är ju aldrig klart förrän det är klubbat.

Var betyder det för orterna?

– Det är oerhört viktigt att de får behålla skolorna. Det visar att nu har de en chans att utvecklas i positiv riktning. Nu har de också fått ett förtroende att behålla skolan och det kanske också visar att man engagerar sig ännu hårdare i sin by och ort. Och då ska vi vara med och hjälpa till från kommunen, säger centerpartisten och kommunrådet i Laholm, Erling Cronkvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".