Inte ögondroppar.
Halmstad

Fick vitlök i ögonen på vårdhem

En undersköterska har droppat vitlök i ögonen på en över 80 år gammal kvinna istället för de ordinerade ögondropparna som skulle lindra torra ögon.

Inte långt efter alla utredningar kring skandalen på äldreboendet Bäckagården, har nu ytterligare en gammal människa råkat illa ut på ett annat äldreboende i centrala Halmstad.

Maria Claes, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Halmstads kommun kommenterar händelsen.

– Ja, det är ju jättetråkligt och förvånande att en utbildad undersköterska kan hantera en sak på det sättet.

Maria Claes och Hemvårdsförvaltningen ser allvarligt på händelsen och har vidtagit åtgärder för att det inte ska kunna hända igen. En utvärdering är avslutad och undersköterskan är uppsagd.

Händelsen då brukaren fick vitlök istället för ögondroppar hände i början av juli, men anmäldes inte förrän i slutet av september.

– Orsaken till att det har dröjt länge, det var att den personen som observerat detta hade åkt på semester och när hon återkom gjorde hon en anmälan. Tillsammans med den övriga personalen försökte de lösa det själva med att personligen förklara för undersköterskan att det var fel det hon hade gjort. Men problemet var att de inte gick direkt till ledningen.

Ytterligare en anledning varför händelsen inte kom fram tidigare, var för att brukaren inte kunde minnas vad som hänt hennes svullna ögon. Idag sägs det att hon mår bättre och att de anhöriga har fortsatt förtroende för äldreboendet trots händelsen.

– Vi har informerat de anhöriga, de tycker att det är tråkigt med uppger att de har fullt förtroende. Vi har bra personal som tar god hand om våra äldre. Man ska vara fullt trygg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".