Halmstad

Många vill friköpa kommuntomter

Intresset är mycket stort för att friköpa sin tomt av Halmstads kommun. Och det börjar bli bråttom att ansöka om att få köpa loss tomten till huset för den som vill tjäna pengar.

Den sista november är den senaste dagen för anmäla intresset för friköp. Den fastighetsägare som inte gör det riskerar att förlora många tusenlappar när marktaxeringsvärdet och den så kallade stämpelskatten höjs nästa år.

Sven-Bertil Rosén har nyligen köpt loss sin tomträtt. Hade han inte gjort det skulle den årliga avgiften höjts med 15 000 kronor från nästa år.

– Jag bestämde mig med en gång för jag kunde inte tänka mig att betala 24 000 kronor om året för en tomträtt, och jag skulle haft ett avtal på tio år, säger han.

Sven-Bertil och hans hustru Gunvor köpte huset i Snöstorp 1982, och den kraftigt höjda årliga tomtavgiften har gjort att de nu friköper tomten för knappt 300 000 kronor. Det finns exempel i Halmstad där höjningen blir betydligt större.

Under året har nästan 650 ansökningar kommit in till kommunen från husägare som är intresserade av att friköpa sin tomt.

– Det här beror på de stora ökningarna av taxeringsvärdena mellan 2006 och 2009. En sådan stor ökning har jag inte varit med om under den tiden som jag arbetat med tomträtter, säger Marianne Bredvad-Jensen som är markekonom på Halmstad kommun.

Från kommunens sida säger man att alla ansökningar som kommer in innan den sista november kommer att hinna behandlas, men intresset är rekordstort i år.

– Det ringer tre, fyra personer varje dag till mig som ska fundera och prata med mäklare och bank om eventuella lån. Så man kan räkna med att fler ansökningar kommer in, säger Marianne Bredvad-Jensen.

För den som har tänkt sälja sitt hus kan friköpet av tomträtten dessutom vara avgörande för priset.

– Försäljningspriset påverkas av att det kan bli tveksamt för folk att vilja köpa tomträtter där avgälderna stiger från dagens kanske 6000 kronor till uppåt 40 000 kronor. Det blir ju som att köpa en insatslägenhet, berättar Marianne Bredvad-Jensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".