Kärnkraftverk orsakar fiskdöd

Det största problemet med kärnkraftverkens kylvattenutsläpp är de stora mängder fisk som dör och skadas när de sugs in i kraftverkens kylvattenintag. Men i det stora hela orsakar inte kylvattnet några större skador på miljön, enligt en ny undersökning

Enligt Elforsk, som ägs av Svensk Energi och Svenska Kraftnät, är miljöeffekterna små jämfört med de stora volymer som pumpas genom kylvattensystemen och de stora mängder varmt vatten som släpps ut i kustvattnen.

Fiskdöd bedöms som det ekologiskt och ekonomiskt största problemet med kärnkraftverkens kylvattenhantering. Fisken sugs in i kylvattenintagen och dör på rensgaller och silar innan vattnet pumpas in i kraftverken.

Det uppvärmda vatten, som släpps ut är ungefär tio grader högre än när det pumpades in, har också bidragit till kraftiga blomningar av kiselalger som kan börja starta redan under vintern.

Utsläppen har också lett till ökad utbredning av grön- och rödalger, och i några fall har alltför höga vattentemperaturer lett till en omfattande fiskdöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".