Rättegång mot Sacipovic igång

I dag inleddes rättegången mot landstingspolitikern Sasa Sacipovic, som står åtalad för grovt kvinnofridsbrott mot sin sambo. Åklagaren läste upp sex åtalspunkter med händelser från oktober 2007 till i maj i år, då Sasa Sacipovic greps.Han anser sig inte skyldig till grov kvinnofridskränkning eftersom han har handlat i nödvärnsexcess. Alltså att man har haft svårt att besinna sig i situationen, förklarar försvarsadvokaten Göran Ruthberg.

– Det finns regler för vilken typ av våld man kan acceptera för att det ska vara straffrihet, men det som har skett här, det måste rymmas inom denna bestämmelse, menar åklagare Klas Lundgren. 

Kvinnan som Sacopovic enligt åtalet har kränkt och misshandlat har nu ändrat en del uppgifter jämfört med de inledande polisförhören. Hon säger att hon från början la all skuld på Saca Sacipovic men att hon efterhand förstått han hon ligger bakom händelserna.

Det är vanligt att drabbade kvinnor i den här typen av fall tar tillbaka allt när det är dags för rättegång, även om den åtalade är skyldig. Men Göran Ruthberg menar inte att detta är ett sådant fall. 

– När jag frågar målsägande om hon är typexemplet på det här, då förnekar hon bestämt att det skulle vara så. Hon tar ju inte tillbaka sina uppgifter utan står fast vid att det har förekommit våld i relationen, men hon förklarar sin egen skuld i det. Alltså hur hon har agerat och betett sig, säger Göran Ruthberg.

Hur många tror du skulle svara ja på frågan om man är typexemplet?

– Det kan jag inte bedöma.

Åklagare Klas Lundgren menar att det ändå finns bevisning som visar att Sacipovic är skyldig.

– Man åtalar inte om man inte har stödbevisning, här finns vittnen och även journalanteckningar och fotografier på skador, säger Klas Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".