Hylte tackar nej till lärarlyftet.
Hylte

Lärare vidareutbildas på distans

Hylte kommun har på grund av ekonomiska skäl avstått från att delta i regeringens satsning lärarlyftet. Istället erbjuds lärarna att fortbilda sig genom att plugga på distans vid sidan av jobbet.

– Att man får plugga på distans grundar sig i ett beslut som fattades 2005, och det blir nu aktuellt i och med att Hylte kommun har valt att inte delta i lärarlyftet, säger Karin Johansson som är grundskollärare i Unnaryd och vice ordförande i lärarförbundet.

Lärarlyftet är regeringens satsning på att fortbilda lärare. En satsning som Hylte kommun inte vill delta i eftersom de anser att den är för dyr.

Istället erbjuds lärarna i Hylte att vidareutbilda sig genom att plugga kurser på distans, vilket innebär att den som vill får ledigt vissa dagar för att studera.

– Jag kan förstå att man inte har anammat Lärarlyftet, det blir ju en besparning. Hade vi haft lärarlyftet så kanske vi hade fått varsla lärare, säger Karin Johansson.

Men är de här distanskurserna egentligen en tillräcklig kompensation för lärarlyftet?

Hylte kommuns skolchef Mikael Falk:

– Det är egentligen inte tänkt som en kompensation för lärarlyftet, eftersom kursen på distans fanns redan innan. Orsaken till att vi inte har lärarlyftet är uteslutande ekonomiska orsaker.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".