Rättegång om upphittad pistol

I dag stod den 24-årige Eskilstunabo, som för två månader sedan greps på Andersberg i Halmstad, inför rätta åtalad för grovt vapenbrott.

I samband med gripandet hittade polisen en laddad kulsprutepistol i ett buskage på platsen och som åklagaren menar tillhörde 24-åringen.

Det var efter ett larm om skottlossning på Andersberg som mannen greps av två polismän.

Enligt polismännen, som idag vittnade i rätten, hade de på relativt kort avstånd sett hur 24-åringen böjt sig ner och lagt ett föremål i busken. Åklagaren menar att föremålet som poliserna sett, var det vapen som mannen är åtalad för att ha innehaft.

Själv sa den åtalade att han gjort sig av med en bit hasch som han hade gömt i en strumpa.

Det visade sig att mannen bar skyddsväst. Något den åtalade förklarade med att han kände sig hotad.

Ett vittne som hade hört skottlossningen intygade att en av de män han sett lämna platsen var klädd i en liknande tröja den åtalade hade på sig vid gripandet.

Åklagaren yrkar på att mannen, som också åtalats för ringa narkotikabrott och för att ha haft kniv på sig, ska döma till ett och ett halvt års fängelse, medan mannens försvarare Lennart Johansson menar att 24-åringen ska frikännas.

– Min uppfattning är att det finns en hel del oklarheter i utredningen. Det kan vara någon annan än min huvudman som har lämnat pistolen där, det är inte försvarets uppgift att tala om vem som har gjort det, bara att det kan vara någon annan, säger Lennart Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".