För att mjölkproduktionen ska öka så måste antalet kor som mjölkar öka. Foto: Karolin Johansson/SR Halland.
Halmstad

Wapnös mjölk sinar i butikerna

Mjölken från Wapnö börjar tryta i kyldiskarna i butikerna. Det är den ökade efterfrågan på närproducerade mejerivaror ligger bakom bristen på mjölkförpackningar.

 En av butikerna som verkligen märkt av det här är Ica Maxi vid Högskolan i Halmstad där Rickard Hillarp är butikschef:

– Det blir stora hål i hyllorna naturligtvis och vi kan inte uppfylla de krav som kunderna ställer, säger han.

 Rickard Hillarp säger också att man varje sommar känner av att det finns för lite mjölk än vad som efterfrågas. Efterfrågan på mjölk är säsongsbetonat. Men det har aldrig varat ända in på hösten.

Enligt Lennart E Bengtsson som är vd på Wapnö mjölkar korna lika mycket som de alltid har gjort. För att mjölkproduktionen ska öka så måste antalet kor öka. Men det dröjer några månader. Under nästa år väntas Wapnö kunna producera sex procent mer mjölk än idag. Men det kommer inte räcka för att bemöta efterfrågan. Men trots att prognosen säger att efterfrågan kommer vara större än utbudet och kraven från kunderna kan bli större så kommer man inte påskynda mjölkproduktionen på något sätt genom att köpa in kor eller mjölk:

– När man har den produkt som vi representerar kommer det alltid att finnas en viss mängd som är begränsad, säger Lennart E Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".