Varberg

Inga besparingar nästa år

Tack vare extrapengarna från staten så behöver Varbergs kommun inte göra några egentliga besparingar nästa år.

Socialdemokraterna kräver i sin alternativa budget extra satsningar på flera områden. På grund av den höga ungdomsarbetslösheten vill de exempelvis lägga 5 miljoner kronor på att hjälpa, framför allt, ungdomar till praktik och jobb.

Men Moderaternas kommunalråd Gösta Bergenheim tycker inte att det behövs.

– Vi har uppenbarligen gjort ganska mycket eftersom vi har förhållandevis goda siffror i Varberg. Vi har inte gjort nedjusteringar i den höga nivå vi haft under lång tid på vuxenutbildning och avsättning av medel till arbetsmarknadsenheten, säger han.

Varbergs kommuns olika verksamheter förväntas alltså ställa upp med praktik till arbetslösa, men några extra 5 miljoner kronor till sådant som Socialdemokraterna ville ha blir det inte.

– Men vi har 10 miljoner kronor i kommunstyrelsens budget för att kunna möta behov som vi idag inte exakt vet, och det är klart att där ligger tankar kring arbetslösheten, säger Gösta Bergenheim.

– Vi har uppmärksammat det här med praktikplatser hos våra styrelser, nämnder och bolag så att vi ska medverka till att så få som möjligt hamnar utanför arbetslivet.

Borde det inte finnas fler kommunala praktikplatser till ungdomar?

– Jag tycker i och för sig inte att det bara behöver vara till ungdomar. Är det så att vi har ett tufft arbetsmarknadsläge, vilket vi kanske inte har i samma omfattning som många andra, men ett läge som ändå är tillräckligt tufft, så tycker jag att man från styrelser och nämnder ska jobba med att faktiskt ställa upp i den mån det behövs för att kunna möte de här behoven.

Inte heller får Socialdemokraterna igenom sin idé att skrota vårdnadsbidraget och i stället satsa pengarna på mer personal i skolbarnomsorgen, alltså fritids.

Kristdemokraten Roger Kardemark menar att vårdnadsbidraget är viktigt för föräldrarnas valfrihet och dessutom sparar det pengar i barnomsorgen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".