Nicklas Bjurström och Ulrika Lundgren. Foto: Karolin Johansson/SR Halland.

Äldre saknar sällskap vid måltider

Gamla som får sin mat från hemtjänsten är inte nöjda, det visar en undersökning från Socialstyrelsen där 150 000 som får mat av hemtjänsten har svarat i en enkät. Men själva maten är inte allt, många saknar den sociala samvaron vid måltiden.

Den sociala närvaron är minst lika viktig för aptiten, menar Nicklas Bjurström från Socialstyrelsen som var på en konferens om de äldres mat i Halmstad i dag.

– Ofta är det så att det är tråkigt och stökigt på särskilda boenden och matsalarna kan se tråkiga ut. Men med enkla medel kan man faktiskt förändra det och likadant kan man göra inom hemtjänsten.

– En del jobbar med att personalen ska kunna vara med under måltiden. Vi vet att socialt umgänge kan vara den bästa kryddan, säger Nicklas Bjurström. 

Nicklas Bjurström var en av flera talare på konferensen Mer matglädje och njutning i äldreomsorgen, som hållits i Halmstad i dag. Där har man diskuterat hur maten, som de äldre får smakar och hur den blir bättre.

Igår fick pensionärer som bor hemma och inte har hemtjänst provsmaka mat från hemtjänsten på Tre hjärtan i Halmstad och responsen var positiv.

Just den nämnda målgruppen menar Nicklas Bjurström är viktig att komma ihåg när man talar om det sociala umgänget.

– Man kan utveckla träfflokaler i närmiljön, man kanske kan se om det finns möjligheter att laga mat tillsammans. På några håll i landet så åker pensionärer buss till lokaler eller service hus. Det handlar om att bryta ensamhet och isolering men också för att skapa umgänge och stimulera matlusten, säger Nicklas Bjurström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".