Halmstad

Larm om asbest i försvarsmateriel

På flera regementen rullar militära lastbilar där cancerframkallande asbest används i förarkabinens utrustning. Dessutom står något hundratal av bilarna i förråd runt om i landet, redo för användning.

– Den här konstruktionen sitter mobilt och risken att man skadar den ofrivilligt genom att bli påkörd eller om man backar in i ett träd gör att konstruktionen kan gå sönder och då frigörs asbesten och flyger runt. Vet man inte om det, och går in i bilen efter att den blivit kvaddad så kan man få det här i sig utan att veta om det, säger Östen Sonebo som är vice ordförande i facket SEKO Försvar i Halmstad.

Asbesten används som värmeisolering runt en kamin i förarhytten, och fackliga företrädare slog larm om det här redan 2004. Då konstaterade man att det förekom asbest i damm på olika ytor i förarhytterna på de bilar som användes på Halmstad Garnison.

På Luftvärnsregementet i Halmstad, Lv6, har man valt att själva sanera de fordon man haft med den här kaminen för pengar ur driftsbudgeten.

– Jag anser att man ska sanera bort hela den här risken genom att ta bort kaminerna, för den som får i sig det här idag kommer inte att upptäcka det förrän man blir sjuk om 20-25 år, säger Östen Sonebo.

Dessutom finns det bilar med asbestisolerade kaminer i drift på Försvarsmaktens Tekniska skola, FMTS, i Halmstad.

– Det finns sådana här bilar på FMTS i Halmstad och de har asbest i bilarna. De används i utbildning på systemen som finns i dem, berättar Östen Sonebo.

Vem är det som ska lösa problemet med asbesten?

– Det är Försvarets Materielverk som har materialansvaret, avslutar Sonebo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".