Varberg

Besked om skolnedläggning dröjer

Beskedet om vilka skolor i Varberg som eventuellt måste slås ihop eller läggas ner dröjer, och nu sätts ännu fler skolor i Varbergs tätort under luppen.

Bara i Varbergs centralort finns en överkapacitet på tusen elever, och på landsbygden finns samma problem. Beläggningen på i snitt 80 procent anses för låg.

Den utredning som har pågått ett tag handlar om att försöka frigöra lokaler och spara hyrespengar som i stället kan läggas på annat.

Beslutet skulle redan ha fattats, men frågan har visat sig komplicerad, och därför har man nu bestämt att inte bara vissa utan alla skolor i Varbergs centralort ska sättas under luppen.

Så nu kan det bli aktuellt att omorganisera även på Håstensskolan, Bockstensskolan, Hagaskolan och Furubergsskolan, och föräldrarna där har bjudits in till ett möte i nästa vecka.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande, moderaten Jörgen Warborn, misstänker att beskedet om vilka skolor i Varberg som blir kvar kan dröja till efter nyår.

-- Kanske har Skolverket då hunnit bestämma sig för vilka nya friskolor som eventuellt får starta i Varberg nästa läsår. Det kan ju leda till ännu fler tomma platser på kommunala skolor, men det är ingen huvudfråga just nu, säger han.

Om friskolorna tar elever från kommunens skolor så lär det ta ett par år, och då kan det bli en ny omorganisation igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista